Програм

„ГОСПОЂИЦА ЈУЛИЈА“

Бург театар/Беч/Аустрија
Аугуст Стриндберг у режији Матеје Колежник
10. септембар
Сцена “Јован Ђорђевић” СНП-а
18 сати

Gospođica Julija AUTOR FOTKE Susanne Hassler-Smith

„ВОЈЦЕК”

Немзети Сзинхаз/Будимпешта/Мађарска
(Национално позориште Мађарске)
Георг Бихнер у режији Атиле Видњанског, млађег
11. септембар
Сцена “Јован Ђорђевић” СНП-а
(Публика седи на сцени)
20 сати

 

Vojcek AUTOR FOTKE Eöri Szabó Zsolt

„ТАЛОГ“

Местно гледалишче љубљанско/Љубљана/Словенија
(Градско љубљанско позориште)
Катарина Морано у режији Жиге Дивјака
12. септембар
Сцена “Јован Ђорђевић” СНП-а
20 сати

Talog AUTOR FOTKE Peter Giodani

„КАФКА Мachine“

Српско народно позориште/ Нови Сад/Србија
Франц Кафка у режији Вељка Мићуновића
13. септембар
Сцена “Пера Добриновић” , СНП-а
20 сати

Kafka Machine AUTOR FOTKE Srđan Doroški

Жири 49. ИНФАНТ-а:

Озрен Грабарић, глумац (Хрватска)
Соња Петровић, редитељка (Србија)
Николина Ђукановић, драматуршкиња (Србија)

 

Озрен Грабарић – глумац

Озрен Грабарић ретка је глумачка зверка. Глумац самозатајне сценске генијалности, кључајуће радозналости, прецизне луцидности, увек другачији и непоновљив – податан, а необуздан истовремено.
Рођен је 17. јула 1980. године у Загребу, средњу школу завршио је у Барселони, а Академију драмске уметности у Загребу на којој је данас доцент на Катедри за сценски говор. Члан је Градског драмског казалишта “Гавела”. Течно говори шпански, каталонски и енглески.
Радио је са низом реномираних позоришних редитеља у региону, између осталих, са Паолом Мађелијем, Слободаном Унковским, Александром Поповским, Едуардом Милером, Томажом Пандуром, Матејом Колежник, Сташом Зуровац, Ренеом Медвешеком…
Представе по којима га публика памти, између осталог, су: “Пер Гинт”, “Ричард Трећи”, “Тартиф”, “Сан ивањске ноћи”, “Господа Глембајеви”, “Злочин и казна”, “Три сестре”… Врхунцем његовог досадашњег рада сматра се пак ингениозна улога у представи “Хинкман” коју је у Загебачком казалишту младих режирао Игор Вук Торбица.
Грабарића зна и филмска и ТВ публика. Био је одличан у филму “Људождер вегетаријанац” и серији “Битанге и принцезе”. Говорећи о тренутку у којем живимо, у једном од новијих интервјуа, рекао је: “Кључне ствари за развој једног друштва су образовање и култура. То су две најважније полуге за једно друштво које не доносе профит следећег дана. Али, улагањем у њих, у смислу систематског промишљања едукације и културе, за 20 година бисмо имали друштво које би галопирало и у економском смислу.”

 

Соња Петровић – редитељка

Соња Петровић редитељка је комплексног позоришног композита, чије представе попут “Ко је убио Џенис Џоплин”, “Девојчица са шибицама”, “Код вечите славине” враћају публику у позориште.
Бачкопаланчанка по рођењу, дипломац новосадске Академије уметности – смера мултимедијалне режије у класи професора Александра Давића. Мастерирала је на београдском Факултету драмских уметности у класи Егона Савина. Данас је и директорка Фестивала еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци. Режирала је, између осталог и отварање Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019 и отварање музичког фестивала Еxit Freedom 2018.
Соња Петровић уједно је и неко ко уме и има шта да каже и мимо сцене. У својим интервјуима често говори о важности дијалога, као и о томе да је важно да научимо да живимо у садашњости, а не у прошлости како то ми на Балкану волимо да радимо. Соња Петровић каже да машта о позоришту које је део колективног чина, простор сукоба, размене ставова и мишљења, о позоришту које је стално помало у клинчу и тера на разговор и промишљање. Машта о позоришту у коме се глумци осећају удобно и свесно стоје иза њега, о позоришту чији су процеси здрави, пријатни и продуктивни. Машта о храбром позоришту, оном које не игра на сигурно, него истражује, оном које је спремно на ризике, па и по цену великог неуспеха.

 

Николина Ђукановић – драматуршкиња

Николина Ђукановић завршила је компаративну књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. Током студија учествовала је као модератор на фестивалима Прозафест и Бранково коло, где је имала прилику да сарађује са најпознатијим савременим писцима и песницима. Након дипломирања уписује мастер компаративне књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду и мастер студије драматургије у класи професора Угљеше Шајтинца, на Академији уметности у Новом Саду. Школске 2013/2014. уписује прву годину докторских студија на смеру језик и књижевност, а од друге године држи вежбе из предмета Традиционална реторика. У току лета 2013. године учествује у европском пројекту Experimental Theater Academy у Птују (Словенија) под менторством истакнутог редитеља Ивице Буљана. Радио телевизија Војводине снимила је и емитовала њену радио-драму Нађи посао или тромбоза дубоких вена. За њихов драмски програм писала је више прича и минијатура. Николина Ђукановић је радила и као критичар на Стеријином позорју. Човек који је јео смрт је њен ауторски драмски текст са којим је одбранила мастер тезу на Академији уметности, а који је постављен на сцену позоришта у Приједору 2015. године. Од 2015. године запослена је у Српском народном позоришту.