ТАЛОГ

Talog-photo-Peter-Giodani-9

Местно гледалишче љубљанско (Градско позорише Љубљана), Љубљана (Словенија) Катарина Морано/Жига Дивјак

Редитељ Жига Дивјак и драматуршкиња Катарина Морано креативни су тандем који истанчаним осећајем за друштвене и људске кривице у својим представама и ауторским пројектима преиспитују поредак данашњег друштва и улогу појединца у њему. Представа „Талог“ истражује оно што ће остати за нама, кад нас једном више не буде. Нешто ће можда стати у кутије, али шта ћемо с оним што се не може никуда поспремити, с оним што смо наследили, што је пребачено на нас, с оним што ће они, који остају, носити са собом? Шта је то што остаје, кад на крају живота, усмереног искључиво у будућност, те будућности нестане? И кад тако генерацију за генерацијом само журимо и журимо, шта ће заправо остати оној последњој генерацији, која неће имати никоме више ништа добро да остави?

Жига Дивјак и Катарина Морано добитници су бројних награда. Жиги Дивјаку је 2021. године уручена Жупанчићева награда, највеће признање града Љубљане, за његов редитељски рад у последње две године. Катарина Морано је 2022. године за драму “Талог” добила награду “Славко Грум” за најбољи нови драмски текст.

Катарина Морано
ТАЛОГ

Редитељ: Жига Дивјак
Драматуршкиња: Катарина Морано
Сценограф: Игор Васиљев
Костимографкиња: Тина Павловић
Композитор: Блаж Грацар
Лекторка: Барбара Рогељ
Мајстор светла: Андреј Колежник
Мајстор звука: Гашпер Зиданич

Играју:

Мирјам Корбар: мајка, 68 година
Јана Зупанчич: Мила, њена кћи, 34 године
Изток Драбик Југ: Блаж, њен син, 34 године
Мојца Функл: Јања, њена кћи, 44 године
Матеј Пуц: Грега, Милин партнер, 35 година
Лотос Винценц Шпаровец: Томаж, Јањин муж, 46 година
Лара Wолф: Лана, Јањина и Томажева кћи, 19 година
Оскар Гуна, Борислав Хорват/Ловро Ливк: статисти

О представи:

Редитељ Жига Дивјак и драматичарка и драматуршкиња Катарина Морано креативни су тандем који у својим представама и ауторским пројектима истанчаним осећајем за друштвене и људске кривице преиспитују поредак данашњег друштва и улогу појединца у њему. Представа Талог истражује оно што ће остати за нама, кад нас једном више не буде. Нешто ће можда стати у кутије, али шта ћемо с оним што се не може никуда поспремити, с оним што смо наследили, што је пребачено на нас, с оним што ће они, који остају, носити са собом? Шта је то што остаје, кад на крају живота, усмереног искључиво у будућност, те будућности нестане? И кад тако генерацију за генерацијом само журимо и журимо и журимо и журимо, шта ће заправо остати оној последњој генерацији, која неће имати никоме више ништа добро да остави?
Жига Дивјак и Катарина Морано добитници су бројних награда. Жиги Дивјаку је 2021. године уручена Жупанчичева награда, највеће признање града Љубљане, за његов редитељски рад у последње две године. Катарина Морано је 2022. године за драму Талог добила награду Славко Грум за најбољи нови драмски текст.

 

Жига Дивјак

Ново име регионалног позоришта, неко ко из темеља помера увек авангардно словеначко позориште, зове се Жига Дивљак. Тек је други пут у Србији, први пут представио се публици у Нишу. Реч је о редитељу од којег ће се позоришно време јамачно рачунати другачије. Нови Сад ће га ове године видети пре Битефа.
„Не бих умео тачно да дефинишем филозофски оквир из ког полазим. Чињеница је да у свом раду личне проблеме покушавам да гледам као последицу већих и ширих структуралних проблема. Скоро све друштвене проблеме посматрам кроз оптику класне борбе. Класна борба није више борба за политичка и социјална права потлачених, него борба за преживљавање, за опстанак и то не само најпотлаченијих, него свих нас, јер нас тренутне структуре моћи и систем воде у сигурну пропаст….”. “…Само уколико успемо изградити друштво које ће се заснивати на поверењу, једнакости и солидарности, преживећемо будућност пуну климатских катастрофа које нас чекају и које ће снажно утицати на нашу свакидашњицу. Морамо променити оно што као друштво постављамо у центар, што постављамо као најважније. Тренутно најбоље напредују они појединци и корпорације који зарађују тиме што уништавају људе и животну средину и траже начине како заобићи постојеће законе и регулације. Време је да као приоритете поставимо оно што је добро за биосферу, а не за материјалну добит.”, рекао је Дивјак у интервјуу за “Време”.

 

фото: Peter Giodani

Talog-photo-Peter-Giodani-9 Talog-photo-Peter-Giodani-9 Talog-photo-Peter-Giodani-9 Talog-photo-Peter-Giodani-9 Talog-photo-Peter-Giodani-9 Talog-photo-Peter-Giodani-9 Talog-photo-Peter-Giodani-9 Talog-photo-Peter-Giodani-9 Talog-photo-Peter-Giodani-9