Пратећи програм

Уметничка лабораторија „Сензорни лавиринт театар младих и за младе“

Радионице ће се одржавати од 30.8-4.9.2022. сваког дана у периоду од 8-16 часова у Културном центру Новог Сада.

 

Основне активности уметничке лабораторије Сензорног лавиринт театра (СЛТ) су усмерене на креирање сензорног перформанса на тему насиља међу младима.  Кроз серију радионица млади ће бити упућени у појавне облике насиља, а кроз могућности које даје сензорни  театар то приближити својим вршњацима и њиховим родитељима.

Представа СЛТ се не одвија на једној сцени, већ обликом подсећа на путовање кроз које сваки гледалац пролази појединачно као главни лик приче. У једном тренутку гледалац има повез преко очију, а даље прелазимо са традиционалног позоришног приповедања на преношење приче користећи сва 4 преостала чула, што може довести до снажних емоционалних продора.
Сензорни лавиринт театар је јединствен облик извођачке уметности који је посебно направљен за интерактивно укључивање свих учесника у процес стварања представе. (У завршни део процеса се укључује и публика)
Радионице су веома активне и занимљиве, одигравају се у двориштима, холовима, на степеницама, у ходницима, на сцени и избацују полазнике из зоне комфора! Током радионица радићемо вежбе које се примењују у имерсивном, интерактивном и експерименталном позоришту као и у терапијске сврхе тако да ће сваки полазник добити прилику не само да стекне искуство у креирању новог облика театра већ и да се отисне на путовање у сопствене емоционалне дубине и спознаје које ће му помоћи у његовом личном развоју и дати му суштински контекст.
Фацилитатори, инспирисани радом театарских посленика Еуђенија Барбе, Енрикеа Варгаса и Аугуста, ствараће простор у коме млади могу да истражују и откривају њихове емоционалне, креативне и духовне потенцијале.
Намењена је младима од 15 до 25 година који уколико се укључе морају да учествују у свим активностима.
Радионице ће се одржавати од 30.8 – 4.9.2022. сваког дана у периоду од 8-16 часова у Културном центру Новог Сада.
4.9.2022. је од 15 – 19 часова планирана премијера представе „Парасомнија“.

Фацилитатор и редитељ је Себастиан Добреску
Асистенти фацилитатора су Северина Простран Милетић и Милош Мацура

 

Премијера представе Парасомнија

4. септембар, од 15 – 19 часова, Културни центар Новог Сада

 

Представа Парасомнија је настала као исходиште експерименталне радионице Сензорног лавиринт театра. Она се не одвија на једној сцени, већ обликом подсећа на путовање кроз које сваки гледалац пролази појединачно као главни лик приче. Четврти зид се брише и гледаоц постаје актер. У једном тренутку из визуелног дела прелазимо у чулни свет, гледаоц добија повез преко очију и тада се са традиционалног позоришног приповедања прелази на сензорно које укључује 4 преостала чула, што може довести до снажних емоционалних продора.

У Парасомнији ћемо покушати да усмеримо сваког гледаоца/актера у истраживање сопственог унутрашњег света, откривајући постепено у којој мери је свестан/несвестан порекла својих мотива, поступака и система вредности. Узроци и последице различитих облика насиља међу младима биће нам полазна тачка. Истраживаћемо колико смо несвесно интегрисали наметнуте вредности савременог друштва и да ли смо способни да пробудимо лепе стране људске природе – саосећања, брижности и љубави. Који су окидачи? Буђење из несвесног биће наш задатак овом представом. Гледалац Парасомније мора бити спреман на путовање и авантуру за коју је неизвесно куда ће га одвести…

Режија Себастиан Добреску / Румунија
Асистенти Северина Простран Милетић и Милош Мацура /Србија
Продукција Дечији културни центар Нови Сад, 2022

Пројекат подржали Управа за спорт и омладину Новог Сада – Канцеларија за младе и Културни центар Новог Сада

 

Јавно читање драмског текста Дејана Дуковског

Српско Народно Позориште, 13. септембар, у 12 часова

 

Турлитава драматургија

Последњи Балкански Вампир је мој стари текст који сам сада опет написао.
То је текст инспирисан митовима, предањима, сујеверју о вампирима и осталим необичним становницима Балкана, богатој ризници прича и ликова… Текст је фантазмагорична фарса у бајковитом окружењу утвара и демона.
На неки начин представља комичну ритуалну процесију вампирског егзорцизма. Али то је вероватно само погрешна дефиниција. Намера ми је била једноставна, да напишем комичан и забаван текст у овом балканском миљеу.
Курта и Мали су успешни истребљивачи вампира који долазе да истребе озлоглашеног и моћног вампира који сеје страх и трепет у свом крају, али ту ловци испадају жртве, они су ти које требе у тим вампирским крајевима. Уклетим крајевима. То је неки базични наратив бизарне радње, али мени је у фокусу била игра речи и ритуала као и игра надреалних ликова и контекста… У маниру непостојеће и апсурдне Турлитаве драматургије – са певањем и паганским ритмовима.
Не знам које је огледало страхова у коме данас не видимо наш сопствени вампиризам. Текст не даје дијагнозу овог данашњег вампиризма, нити тражи неке паралелне метафоре са данашњим вампирима, демонима и злим временом у коме живимо, али надам се да допире нерв наших подсвесних паганских страхова и ниских страсти…

Дејан Дуковски