ПРОГРАМ / ИСТОРИЈАТ / АРХИВА / ИЗДАВАШТВО / СПОНЗОРИ / БИЛТЕН / КОНТАКТ / НАГРАДЕ
РУЖЕ
Позориште „Деже Костолањи“, Србија

Режија: Андраш Урбан
Играју: Марта Береш, Имре Елек Микеш, Габор Месарош, Золтан Плетл
Покрет: Анико Киш
Музика: Силард Мезеи

Трајање: 60 минута


„изнова ћемо покрајину малену одразити 
копулативним системом све до адрије
изнова ћемо одразити монархију
изнова велику југославију
јер мањинац је попут фламинга
цвокотави ружичасти створ
само се третиран у  маси
сопствених одраза добро осећа“
(Ото Толнаи: Кишињевска ружа)

Позориште „Деже Костолањи“ је основано пре двадесет година. Његови оснивачи су Град Суботица и Национални савет мађарске националне мањине, а финансира се средствима Града Суботица. Представе се играју на мађарском језику, а од 2007. године постоји и превод на срски. Позориште се током времена искристалисало као експериментално, алтернативно, тзв. уметничко позориште града, препознатљиво по особеном раду и естетици редитеља Андраша Урбана. Трупа броји пет сталних глумаца. Током протеклих година представе су извођене на разним позоришним фестивалима, не само у региону и у Европи, него и у Азији (Индија, 2011) и Јужној Америци (Бразил, 2012). Позориште је стални гост најважнијих позоришних фестивала како у Србији, тако и у Мађарској, и разних позоришних догађаја у региону, на пример у Сарајеву, Љубљани и Скопљу. У овом позоришту нагласак је првенствено на савременом студијском раду, који се органски везује за реалност како локалног, тако и глобалног живота. Представе у извођењу овог позоришта доказ су да и експериментални комади могу да буду део позоришног мејнстрима, а да истовремено, по уметничким стандардима, заузму истакнуто место у региону.
Од 2009. године позориште има свој регионални/међународни савремени позоришни фестивал Desire Central Station, којим је изборио важну позицију у културном животу региона. Преко Ансамбла Андраша Урбана, у оквиру Позоришта, стални је копродукцијски партнер Удружења MASZK из Сегедина.
Остале продукције на репертоару: Антигона / Исмена – трагедија моралног релативизма, Руже, У твом загрљају, Војаџер, Човекова комедија, Град Демона – Pass-Port Subotica/Szabadka, Сам Ђаво – Pass-Port Szeged/Segedin, Pass-Port Europe, Marta Bereš One-Girl Show, Dogs and Drugs, Оригинални Хамлет, Терапија, Urbi et Orbi, Турбо парадизо.

„Невероватна је маштовитост слика и израза ове представе – од редитељских решења до сценског израза и доживљаја глумаца – у свакој новој слици они појединачно и заједно – улазе све дубље у посебан и сложен поетски свет грађења света. Од храбрих замисли и од задатих праваца кретања – до доживљаја и укључења сопственог искуства. Богато и снажно дело необичне маштовитости и енергије. БРАВО!“
Горан Цветковић, Радио Београд 2