БИТЕФ театар (Београд, СРБИЈА)

интерактивни водич кроз виртуелну реалност (не)могућих светова

“Као да крај није ни сасвим близу” је представа инспирисана суптилним пребацивањем света, односа и људских интеракција у дигиталну реалност, покушајем промишљања неких нових облика суживота и заједништва човека и машине у најинтензивнијим временима које смо искусили до сад. Публика од петоро људи ће имати прилику да искуси виртуелно путовање кроз могуће нове светове око и унутар нас самих. Кроз интерактивну игру тренутног заједништва које се успоставља у микроструктури позоришног чина, публици се даје прилика да истовремено буде извођач, посматрач и учесник бирајући угао гледања. Користећи виртуелну реалност, аудио-визуелне инсталације и текст, односно глас који позива на учествовање, овај чин постаје позив на макар и малу, неприметну личну револуцију.
Да ли је ово што нам се догађа почетак неминовне апокалипсе, симболички астероид који иде ка земљи да разнесе цивилизацију какву једино познајемо или је позив на преиспитивање свега онога што су нас научили до сад?
Одакле почети? Какве заједнице градити? Какве одлуке доносити? На који начин волети? Да ли је данас у самоћи и изолацији, у искривљеним перцепцијама реалности могуће више него икад градити нове облике заједништва, нове породице? Шта ако ћемо наше нове породице радосно правити са машинама?

И да ли ћемо имати храбрости за то?

Ауторски тим представе чине Маја Пелевић (текст), Никола Завишић (режија), Филип Микић (видео и ВР), Ања Ђорђевић (композитор), Мина Стругар (продукција звука), Јелена Пиљић (асистенткиња режије и видео продукције), Сањин Ћоровић (асистент видео продукције) и Катарина Војновић (организаторка).