Ко је убио Џенис Џоплин?

Српско народно позориште

 

„Ко је убио Џенис Џоплин?” је интригантна представа са обиљем музичког репертоара која нас води у 1970. годину, у собу 105 холивудског „Лендмарк“ хотела, где је са само 27 година умрла Џенис Џоплин. Ко је убио Џенис Џоплин – породица, пријатељи, пропале љубави, алкохол, дрога или друштво у којем је живела?

 

РЕЧ СПИСАТЕЉИЦЕ:

Данас нам је тешко да замислимо време у ком је женама било забрањено да носе панталоне или у ком је било недопустиво да се баве рокенролом, али Џенис Џоплин је одрастала управо у једном таквом времену. Нажалост, Џенис Џоплин данас ређе памтимо по томе шта је све урадила за женску борбу и еманципацију жена, а чешће по начину на који је живела, па на крају и умрла, а који махом осуђујемо. Исто тако, све оно што данас знамо о Џенис, а што није њена дубоко потресна и дирљива музика, јесте оно што чујемо од људи који (мисле да) су је познавали кроз разне интервјуе, књиге и филмове о њој. Због тога је настао овај комад – написан је за позориште, јер је позориште једини медиј у ком можемо да дамо глас управо самој Џенис Џоплин да коначно исприча своју причу. Није важно да ли је та прича истинита, заснована на чињеницама или хронолошки доследна, важно је да је та прича коначно њена. Незамисливо је тешко бити међу првима које реше да носе панталоне, певају рокенрол или одлуче да се не удају и имају децу јер ’’то тако треба’’, али зато што је било њих таквих, које су у нечему биле прве, нама данас је мало лакше да бирамо и не будемо увек осуђиване због наших избора, иако се, будимо искрени, нашој борби ни близу не назире крај.

Тијана Грумић
драмска списатељица

 

РЕЧ РЕДИТЕЉКЕ:

Када сам размишљала о томе да урадим представу о особи, која ми је била узор и инспирација у тинејџерском периоду, увек сам о њој мислила као о две особе. Евидентно је њено двојство, њена два лика и њене две приче. Једна прича о несигурној, нежној, неприхваћеној и незаштићеној девојчици и она друга о храброј, агресивној зачетници новог списка критеријума за жене. Једна због које је живела и она друга због које је умрла. Једна која је ишла ка свом крају да би друга почела. Тек касније наилазим на податак да је Џенис добила име по Богу Јанусу. У питању је римски Бог краја и почетка. Он је обично приказиван са два лица, једно гледа у почетак, а друго у свој крај. Стога, ова представа омаж је једној жени која је дошла до свог краја да би се десио нови почетак. Ова представа је омаж музици каква више не постоји. Музици која нема формулу за успех него емоцију за дељење. Музици која није математика него органска потреба. Желим да ова представа инспирише и оснажи многе да буду оно што јесу, а не оно што се од њих очекује или им се као обавезно намеће.

“Don’t compromise yourself you’re all you’ve got.”

Џенис Џоплин никада није имала тај мерцедес који је био ствар престижа. Возила је порше. Међутим, пре неколико година њен порше продат је на аукцији за рекордних 1.76 милиона долара. Испоставља се да је поставила нове стандарде вредности.

” I guess I’m just like a turtle
That’s hidin’ underneath its horny shell.”

Соња Петровић,
редитељка

 

АУТОРСКИ ТИМ ПРЕДСТАВЕ:

 

Режија: Соња Петровић
Текст: Тијана Грумић
Драматург: Николина Стјепановић
Костимограф: Сенка Ранисављевић
Сценограф: Жељко Пишкорић
Графички дизајн сценографије: Нада Божић и Ана Михајлов Чупић
Дизајн светла: Марко Радановић
Сценски покрет: Мира Беба Добрковић

 

Играју:
Бојана Милановић
Соња Исаиловић
Стефан Вукић
Димитрије Аранђеловић
Вукашин Ранђеловић
Петар Бањац
Филип Грубач
Игор Сакач

 

Инспицијент: Снежана Радованов
Суфлер: Срђан Стојновић
Асистент костимографа: Снежана Хорват
Асистент сценографа: Надица Даниловац

 

ЗАШТО ОВА ПРЕДСТАВА

Иако је остварен огроман напредак када говоримо о равноправности и правима девојака и младих жена, ипак је постизање родне равноправности и оснаживање жена и девојака недовршен посао нашег времена. Стварне промене за већину жена и девојака у свету су споре и мучне, а одсуство подшрке може довести до последица на које ова представа и указује.

„Кроз представу „Ко је убио Џенис Џоплин?“ ОПЕНС ће још једном покренути питање о правима девојака и жена, родним улогама и стереотипима са којима се и данас суочавају девојке и младе жене, а које их спречавају да достигну свој пун потенцијал – да постану уметнице, учитељице, предузетнице, председнице, домаћице, спортискиње, покретачице промена, лидерке – да имају право на избор – да БУДУ ОНО ШТО ЈЕСУ.
Представа „Ко је убио Џенис Џоплин?“ реализује се у оквиру програма ОПЕНС-а „Разнолики млади у разноликим друштвима – girl’s power “. А на ИНФАНТ-у ће бити изведена у част награђених уметника.