Алгоритам сна

Театар Мимарт

„Алгоритам сна” кроз интердисциплинарност истражује уметникову креативност у личном простору, где се проблематизује однос савременог ствараоца у односу на сан кроз прошло, садашње и будуће време. Идеја појединачних соба и креирања у тим раздвојеним просторима, може се повезати сада са изолацијом током пандемије. Алгоритам је креативан поступак који је стар колико и цивилизација. Алгоритам и сан немају исти поступак, али се анализа и алгоритма и снова спроводи апстрактно, што се доводи у везу са имагинацијом истраживања позоришта. Алгоритми, шифре, кодови су кључеви за решења, инспирација да постављамо питања о могућностима: опстанка планете и савремене уметности, о животу и љубави, о сновима и сањарењима. Алгоритам користи језик псеудокода, а ми трагамо за новим кодовима комуникације у позоришту. Променљивост је својство алгоритма, тако ова представа никада није иста, већ се развија и шири својим извођењем пред публиком. „Алгоритам сна” је премијерно изведен на Великој сцени СКЦ-а 5. јуна 2019. године, а поводом Јубилеја 35 година рада Театра Мимарт.

Театар Мимарт је основан 1984. године у Београду као једно од првих истраживачких, алтернативних позоришта у EX-YU. Идејни оснивач и уметнички вођа је Нела Антоновић која кроз отворен процес до данас истражује невербалну комуникацију заједно са сарадницима. Реализовали смо до сада: 71 представу, преко 500 интердисциплинарних перформанса и уличних позоришних представа, и око 200 отворених радионица за младе, студенте, глумце, грађане и радионице интеграције. Учествовали смо у многим интеркултуралним пројектима и пројектима ЕУ код нас и у иностранству. Фокус нашег рада је на истраживању феномена новог театра.

Концепт и супервизор: Нела Антоновић
Костим: Анђелија Марковић
Асистент костимографа: Милош Јањић
Видео арт и дизајн сцене: Лидија Антоновић
Дизајн звука: Теодора Сарић, саксофон и избор музике ранијих радова Мимарт-а
Одломак из „Медеје“ говори: Катарина Орландић

Актери: Марко Нектан, Наташа Милојевић, Ђурђија Јеленковић, Владимир Чубрило, Лидија Антоновић, Катарина Бућић.и Милош Јањић

Продуцент Театра Мимарт: Ивана Вранеш

Пројекат је подржан од стране Министарства за културу и информисања Србије, ИУИ – Института за уметничку игру и Студентског културног центра у Београду.