35 / 14. интернационални фестивал алтернативног и новог театра
35th / 14th International Festival of Alternative and New Theatre

Нови Сад, 25. јун – 3. јул 2008.

 
english
 
Уто, 1. јул
1704
представа
Брадипотеатар (Сан Марино)
| 20:00, Позориште младих, Велика сала
 
 

Аутори: Александра ди Капуа и Андреја Тамањини
Режија и сценографија: Александра ди Капуа
Костими: Мирјана Вуковић, Хелена Пола и Александра ди Капуа

Аудио и светло: Вељко Вуковић

Представа траје 45 минута.



1704.
Мала и древна Република Сан Марино брани право на аутономију приликом напада спољних непријатеља, следећи при том древни мото ‘nemini-teneri’ (не зависити од никога) и објављује Превентивни рат остатку планете. Како се проглашава за земљу мира и демократије, извози овај модел тамо где сматра да недостаје, и започиње рат својом Великом и Непобедивом Војском. „Војна пешадија: три човека и млађи десетар, којима се током ратних времена прикључује добошар. Коњица: седло и бич. Артиљерија: зарђала пушка.“
Гротескни мизансцен је оптужба против апсурдности рата. Основу сценографије сачињавају војничке чизме, неколико средњовековних шлемова и дрвених сандука, израђених према слици Салвадора Далија Енигма Вилхелма Тела, у којој употреба штака додатно сугерише „распад и декаденцију“. Уз мали број костима и чизме, глумци преобликују своја тела и своје извођење, инспирисано сликом Питера Бројгела Просјаци, стварајући ликове који балансирају између фарсе и трагедије.  

Bradipoteatar употребљава комбиновано истраживање и инстинкт у свом раду. Њихове представе окренуте су према театру геста и речи: покрет и анализа текста одступају од физичких и вокалних импровизација које се обликују на основу пажљивог експресивног истраживања глумаца; редитељски приступ тежи да обједини студиозно проучавање, осећања и страст. Преовлађује гротескни кључ интерпретације/читања, који им омогућава да се крећу у распону од комичног до драматичног, следећи при том сложеност различитих гледишта/углова посматрања.

Ова представа подржана је од стране Министарства културе Републике Сан Марино и спонзорисана од стране Фондације Сан Марино.

www.bradipoteatar.com

 
 
 
 
Total design: L. Antal; web design: T. Dukic. Copyright © INFANT 2002-2008