TALOG

Talog-photo-Peter-Giodani-9

Mestno gledališče ljubljansko (Gradsko pozoriše Ljubljana), Ljubljana (Slovenija) Katarina Morano/Žiga Divjak

Reditelj Žiga Divjak i dramaturškinja Katarina Morano kreativni su tandem koji istančanim osećajem za društvene i ljudske krivice u svojim predstavama i autorskim projektima preispituju poredak današnjeg društva i ulogu pojedinca u njemu. Predstava „Talog“ istražuje ono što će ostati za nama, kad nas jednom više ne bude. Nešto će možda stati u kutije, ali šta ćemo s onim što se ne može nikuda pospremiti, s onim što smo nasledili, što je prebačeno na nas, s onim što će oni, koji ostaju, nositi sa sobom? Šta je to što ostaje, kad na kraju života, usmerenog isključivo u budućnost, te budućnosti nestane? I kad tako generaciju za generacijom samo žurimo i žurimo, šta će zapravo ostati onoj poslednjoj generaciji, koja neće imati nikome više ništa dobro da ostavi?

Žiga Divjak i Katarina Morano dobitnici su brojnih nagrada. Žigi Divjaku je 2021. godine uručena Župančićeva nagrada, najveće priznanje grada Ljubljane, za njegov rediteljski rad u poslednje dve godine. Katarina Morano je 2022. godine za dramu “Talog” dobila nagradu “Slavko Grum” za najbolji novi dramski tekst.

Katarina Morano
TALOG

Reditelj: Žiga Divjak
Dramaturškinja: Katarina Morano
Scenograf: Igor Vasiljev
Kostimografkinja: Tina Pavlović
Kompozitor: Blaž Gracar
Lektorka: Barbara Rogelj
Majstor svetla: Andrej Koležnik
Majstor zvuka: Gašper Zidanič

Igraju:

Mirjam Korbar: majka, 68 godina
Jana Zupančič: Mila, njena kći, 34 godine
Iztok Drabik Jug: Blaž, njen sin, 34 godine
Mojca Funkl: Janja, njena kći, 44 godine
Matej Puc: Grega, Milin partner, 35 godina
Lotos Vincenc Šparovec: Tomaž, Janjin muž, 46 godina
Lara Wolf: Lana, Janjina i Tomaževa kći, 19 godina
Oskar Guna, Borislav Horvat/Lovro Livk: statisti

O predstavi:

Reditelj Žiga Divjak i dramatičarka i dramaturškinja Katarina Morano kreativni su tandem koji u svojim predstavama i autorskim projektima istančanim osećajem za društvene i ljudske krivice preispituju poredak današnjeg društva i ulogu pojedinca u njemu. Predstava Talog istražuje ono što će ostati za nama, kad nas jednom više ne bude. Nešto će možda stati u kutije, ali šta ćemo s onim što se ne može nikuda pospremiti, s onim što smo nasledili, što je prebačeno na nas, s onim što će oni, koji ostaju, nositi sa sobom? Šta je to što ostaje, kad na kraju života, usmerenog isključivo u budućnost, te budućnosti nestane? I kad tako generaciju za generacijom samo žurimo i žurimo i žurimo i žurimo, šta će zapravo ostati onoj poslednjoj generaciji, koja neće imati nikome više ništa dobro da ostavi?
Žiga Divjak i Katarina Morano dobitnici su brojnih nagrada. Žigi Divjaku je 2021. godine uručena Župančičeva nagrada, najveće priznanje grada Ljubljane, za njegov rediteljski rad u poslednje dve godine. Katarina Morano je 2022. godine za dramu Talog dobila nagradu Slavko Grum za najbolji novi dramski tekst.

 

Žiga Divjak

Novo ime regionalnog pozorišta, neko ko iz temelja pomera uvek avangardno slovenačko pozorište, zove se Žiga Divljak. Tek je drugi put u Srbiji, prvi put predstavio se publici u Nišu. Reč je o reditelju od kojeg će se pozorišno vreme jamačno računati drugačije. Novi Sad će ga ove godine videti pre Bitefa.
„Ne bih umeo tačno da definišem filozofski okvir iz kog polazim. Činjenica je da u svom radu lične probleme pokušavam da gledam kao posledicu većih i širih strukturalnih problema. Skoro sve društvene probleme posmatram kroz optiku klasne borbe. Klasna borba nije više borba za politička i socijalna prava potlačenih, nego borba za preživljavanje, za opstanak i to ne samo najpotlačenijih, nego svih nas, jer nas trenutne strukture moći i sistem vode u sigurnu propast….”. “…Samo ukoliko uspemo izgraditi društvo koje će se zasnivati na poverenju, jednakosti i solidarnosti, preživećemo budućnost punu klimatskih katastrofa koje nas čekaju i koje će snažno uticati na našu svakidašnjicu. Moramo promeniti ono što kao društvo postavljamo u centar, što postavljamo kao najvažnije. Trenutno najbolje napreduju oni pojedinci i korporacije koji zarađuju time što uništavaju ljude i životnu sredinu i traže načine kako zaobići postojeće zakone i regulacije. Vreme je da kao prioritete postavimo ono što je dobro za biosferu, a ne za materijalnu dobit.”, rekao je Divjak u intervjuu za “Vreme”.

 

foto: Peter Giodani

Talog-photo-Peter-Giodani-9Talog-photo-Peter-Giodani-9Talog-photo-Peter-Giodani-9Talog-photo-Peter-Giodani-9Talog-photo-Peter-Giodani-9Talog-photo-Peter-Giodani-9Talog-photo-Peter-Giodani-9Talog-photo-Peter-Giodani-9Talog-photo-Peter-Giodani-9