1

“Prošle godine smo rekli: “Ajmo da probamo nešto Veliko i Hrabro! I uspelo nam je. Sad više nije pitanje da li možemo, nego šta hoćemo. U tom smislu ovogodišnji INFANT nastavlja ono što smo zacrtali kao zadatak: da nastavimo selekciju velikih i hrabrih predstava. Infantovska publika je zahtevna i mislim da je važno da otvaramo različite prozore koji nam omogućavaju pogled u različite pozorišne kuće. Već sada mogu najaviti da ćemo sledeće godine konačno imati predstavnike italijanskog pozorišta. Ove godine donosimo selekciju iz tri regionalne pozorišne kuće – iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Iz Slovenije nam dolazi Slovensko narodno gledališče/Drama Maribor i predstava “Frank V” u režiji Miloša Lolića, ovogodišnjeg laureata Sterijine nagrade. Ovaj reditelj, čije predstave možemo gledati na evropskim scenama, u Mariboru je postavio ludi kabare, alanfordovskog humora, koji govori o veselim bankarima što pljačkaju sami sebe i nas, izmišljajući i organizujući sopstvenu smrt.
Iz Zagreba nam dolazi Gradsko dramsko kazalište “Gavella”. Dodao bih – čuveno kazalište, koje je osnovao još čuveniji profesor i reditelj Branko Gavella. Da stvari budu još lepše, dolaze s Krležinom “Legendom”. “Legenda” je 1914. godine bila prvi objavljeni dramski tekst Miroslava Krleže, ali je drama postavljena tek krajem sedamdesetih godina, i to u režiji Slobodana Unkovskog, jednog od najznačajnijih reditelja sa ovih prostora. Do danas je bilo malo uprizorenja “Legende”, verovatno zato što je scenski
zahtevna, ali i zato što je posredi ekspresionistički teatar ideja, sinestezijskih nagnuća, slika, atmosfera. Zagrebačka “Legenda” je pre svega ambijentalna predstava, tokom koje gledaoci u intenzivnih sat vremena prate glumce na izvedbenim stanicama, od ranohrišćanskih katakombi do svojevrsne “svetlosne” katedrale. Gledaćemo moćnog, modernog i uzbudljivog Krležu. Posebno zadovoljstvo mi je što Srpsko narodno pozorište ove godine na INFANT stiže s predstavom baziranom na rečima velikog Dostojevskog. Slovenački reditelj Jernej Lorenci režirao je u Novom Sadu „Jevandjelje po F. M. Dostojevskom“, predstavu inspirisanu književnim delima velikog ruskog pisca.
Predstava je dominantno pripovedačka i mizanscenski statična, što je karakteristično za Lorencija. U prvom delu se kroz raznorodna dela tretira tema smrti, dok je u drugom delu fokus na Braći Karamazov. Smrt više nije centralna tema, već Bog i priča o Velikom inkvizitoru. Treći deo je niz citata iz više dela F. M. Dostojevskog i tom polifoničnom slikom predstavljen je pakao, u najširem smislu te reči. Ipak, na kraju predstave kroz priču „San smešnog čoveka“ ostavljen je prostor nadi.”
Jako se veselim susretu ovih pozorišnih stvaralaca sa publikom INFANT.a”

 

Pozorišni i filmski reditelj

Aleksandar Popovski