Program

„GOSPOĐICA JULIJA“

Burg teatar/Beč/Austrija
August Strindberg u režiji Mateje Koležnik
10. septembar
Scena “Jovan Đorđević” SNP-a
18 sati

Gospođica Julija AUTOR FOTKE Susanne Hassler-Smith

„VOJCEK”

Nemzeti Szinhaz/Budimpešta/Mađarska
(Nacionalno pozorište Mađarske)
Georg Bihner u režiji Atile Vidnjanskog, mlađeg
11. septembar
Scena “Jovan Đorđević” SNP-a
(Publika sedi na sceni)
20 sati

 

Vojcek AUTOR FOTKE Eöri Szabó Zsolt

„TALOG“

Mestno gledališče ljubljansko/Ljubljana/Slovenija
(Gradsko ljubljansko pozorište)
Katarina Morano u režiji Žige Divjaka
12. septembar
Scena “Jovan Đorđević” SNP-a
20 sati

Talog AUTOR FOTKE Peter Giodani

„KAFKA Machine“

Srpsko narodno pozorište/ Novi Sad/Srbija
Franc Kafka u režiji Veljka Mićunovića
13. septembar
Scena “Pera Dobrinović” , SNP-a
20 sati

Kafka Machine AUTOR FOTKE Srđan Doroški

Žiri 49. INFANT-a:

Ozren Grabarić, glumac (Hrvatska)
Sonja Petrović, rediteljka (Srbija)
Nikolina Đukanović, dramaturškinja (Srbija)

 

Ozren Grabarić – glumac

Ozren Grabarić retka je glumačka zverka. Glumac samozatajne scenske genijalnosti, ključajuće radoznalosti, precizne lucidnosti, uvek drugačiji i neponovljiv – podatan, a neobuzdan istovremeno.
Rođen je 17. jula 1980. godine u Zagrebu, srednju školu završio je u Barseloni, a Akademiju dramske umetnosti u Zagrebu na kojoj je danas docent na Katedri za scenski govor. Član je Gradskog dramskog kazališta “Gavela”. Tečno govori španski, katalonski i engleski.
Radio je sa nizom renomiranih pozorišnih reditelja u regionu, između ostalih, sa Paolom Mađelijem, Slobodanom Unkovskim, Aleksandrom Popovskim, Eduardom Milerom, Tomažom Pandurom, Matejom Koležnik, Stašom Zurovac, Reneom Medvešekom…
Predstave po kojima ga publika pamti, između ostalog, su: “Per Gint”, “Ričard Treći”, “Tartif”, “San ivanjske noći”, “Gospoda Glembajevi”, “Zločin i kazna”, “Tri sestre”… Vrhuncem njegovog dosadašnjeg rada smatra se pak ingeniozna uloga u predstavi “Hinkman” koju je u Zagebačkom kazalištu mladih režirao Igor Vuk Torbica.
Grabarića zna i filmska i TV publika. Bio je odličan u filmu “Ljudožder vegetarijanac” i seriji “Bitange i princeze”. Govoreći o trenutku u kojem živimo, u jednom od novijih intervjua, rekao je: “Ključne stvari za razvoj jednog društva su obrazovanje i kultura. To su dve najvažnije poluge za jedno društvo koje ne donose profit sledećeg dana. Ali, ulaganjem u njih, u smislu sistematskog promišljanja edukacije i kulture, za 20 godina bismo imali društvo koje bi galopiralo i u ekonomskom smislu.”

 

Sonja Petrović – rediteljka

Sonja Petrović rediteljka je kompleksnog pozorišnog kompozita, čije predstave poput “Ko je ubio Dženis Džoplin”, “Devojčica sa šibicama”, “Kod večite slavine” vraćaju publiku u pozorište.
Bačkopalančanka po rođenju, diplomac novosadske Akademije umetnosti – smera multimedijalne režije u klasi profesora Aleksandra Davića. Masterirala je na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Egona Savina. Danas je i direktorka Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci. Režirala je, između ostalog i otvaranje Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 i otvaranje muzičkog festivala Exit Freedom 2018.
Sonja Petrović ujedno je i neko ko ume i ima šta da kaže i mimo scene. U svojim intervjuima često govori o važnosti dijaloga, kao i o tome da je važno da naučimo da živimo u sadašnjosti, a ne u prošlosti kako to mi na Balkanu volimo da radimo. Sonja Petrović kaže da mašta o pozorištu koje je deo kolektivnog čina, prostor sukoba, razmene stavova i mišljenja, o pozorištu koje je stalno pomalo u klinču i tera na razgovor i promišljanje. Mašta o pozorištu u kome se glumci osećaju udobno i svesno stoje iza njega, o pozorištu čiji su procesi zdravi, prijatni i produktivni. Mašta o hrabrom pozorištu, onom koje ne igra na sigurno, nego istražuje, onom koje je spremno na rizike, pa i po cenu velikog neuspeha.

 

Nikolina Đukanović – dramaturškinja

Nikolina Đukanović završila je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Tokom studija učestvovala je kao moderator na festivalima Prozafest i Brankovo kolo, gde je imala priliku da sarađuje sa najpoznatijim savremenim piscima i pesnicima. Nakon diplomiranja upisuje master komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i master studije dramaturgije u klasi profesora Uglješe Šajtinca, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Školske 2013/2014. upisuje prvu godinu doktorskih studija na smeru jezik i književnost, a od druge godine drži vežbe iz predmeta Tradicionalna retorika. U toku leta 2013. godine učestvuje u evropskom projektu Experimental Theater Academy u Ptuju (Slovenija) pod mentorstvom istaknutog reditelja Ivice Buljana. Radio televizija Vojvodine snimila je i emitovala njenu radio-dramu Nađi posao ili tromboza dubokih vena. Za njihov dramski program pisala je više priča i minijatura. Nikolina Đukanović je radila i kao kritičar na Sterijinom pozorju. Čovek koji je jeo smrt je njen autorski dramski tekst sa kojim je odbranila master tezu na Akademiji umetnosti, a koji je postavljen na scenu pozorišta u Prijedoru 2015. godine. Od 2015. godine zaposlena je u Srpskom narodnom pozorištu.