1

14. јун//СНП/фоаје Велике сцене/19 сати

ЛЕГО ИЗ НОВОГ САДА (изложба Данила и Матеје Бојата)

На почетку фестивала, у фоајеу Велике сцене СНП-а, биће отворена изложба “ЛЕГО из Новог Сада”, чији су аутори Данило и Матеј Бојат. Конструктивне играчке “ЛЕГО”, које производи данска компанија “Тхе ЛЕГО Гроуп”, сачињене су од надограђујућих елемената, коцкица направљених од АБС пластике, којима се могу правити разне фигурице, грађевине, животиње, возила… “ЛЕГО”, чији сваки елемент има безброј опција за повезивање, склапање и надоградњу. одувек је инспирисао креативност и радозналост, те развој концентрације и вештине код деце и одраслих. Али постоји и надоградња надоградње коју су током пандемије открили аутори изложбе… Тако су настале ЛЕГО чикице из Новог Сада…

14. јун/СНП, Камерна сцена/21 сат

“ДА БАР НИСАМ ЖЕНСКО” (Бео Арт продукција)

Драма Нине Џувер “Да бар нисам женско” осликава судбину Захре, младе мигранткиње из Авганистана која храбро бежи ка Европи. У два паралелна тока, пратимо Захрину борбу на граници с кријумчарком Рахо, али и њено сучељавање с немилосрдним имиграционим системом, представљеним кроз лик службенице Фатиме. Све три жене су трагични јунаци, а Захра је та која ће покушати да прекине зачарани круг насиља и злостављања жена, својсвеног савременом добу. У представи, коју је режирао Владан Ђурковић, играју Милица Стефановић и Вања Дујовић.

 

18. јун/СНП, Камерна сцена/21 сат

“НЕОДУСТАЈАНЈЕ” (ауторска представа Марије Меденица, копродуцент СДУВ)

Монодрама “Неодустајање”, ауторски докторски рад Марије Меденица, приказује позориште из закулисне перспективе. Она представља заправо неку врсту „вирења кроз кључаоницу“ у интиму једне глумице, чије је уметничко стасавање испуњено бројним изазовима и дилемама. Глумица је пред најважнијом одлуком – да ли треба да одустане од позоришта? “Неодустајање” је већ неко време озбиљан фаворит новосадске публике, а да текст и режија буду у крвном сродству помогле су Дивна Стојанов и Маја Гргић, као и композиторка Ирена Поповић Драговић.

 

Камерна сцена

“СМРТ КУЦА (премијера/продукција ИНФАНТ-а)

 

У комаду “Смрт куца” Вуди Ален обрађује духовиту алегорију, у чијем је средишту сусрет обичног човека, трговца, и његовог неочекиваног ноћног госта – Смрти. Она је приказана као жена, а заправо је алтер-его главног јунака.

Користећи хумор као механизам суочавања с неминовношћу, Ален се овде заправо руга смрти и тако ублажава страхове повезане с умирањем, што је такође веома честа тема у његовим радовима, како на филму, тако и у театру.

 

 

14. јун/Позориште младих, Мала сцена, 20 сати

“КОНТРАБАС” (независна продукција)

У животу једног музичара, контрабас представља пријатеља, непријатеља, љубавницу, препреке на путу које је сам себи зацртао. Оно што до сада ниједан композитор није искомпоновао, може се видети на сцени у овој монодрами. Контрабасиста, који слободно време проводи у соби, борећи се са својим проблемима, упушта се у срдачно и опширно излагање о свом инструменту, које постаје све присније и интимније, не би ли се, уз обиље самоироније и духовитих коментара, постепено претворило у искрено животно исповедање, неку врсту критике овог друштва и живота, те очајнички и неодгодиви вапај за променом. Текст Патрика Зискинда режирао је Владан Ђурковић, а игра глумац Ђорђе Крећа.

 

15. јун/Позориште младих, Мала сцена/20 сати

“БРАК-МРАК” (Позориште “Славија”)

После колико година се чувено “и у добру и у злу, до краја живота” претвара у свакодневну борбу с иритантним навикама брачног партнера, а брак постаје борба за мало сопственог простора и мира? У представи, коју је по мотивима романа Антониа Амуриса “Како убити супругу и зашто” и “Како убити супруга и зашто”, режирала Теа Пухарић, играју: Александра Белошевић и Јанко Цекић.