Педесети ИНФАНТ почиње 1. септембра у Новом Саду

Овогодишњи ИНФАНТ – интернационални фестивал алтернативног и новог театра – педесети, јубиларни, почеће 1. септембра у Новом Саду, уводом у виду представе „Човјек висине“, док ће свој такмичарски део имати 8, 10. и 11. септембра.

У избору селектора Александра Поповског, који сматра да је важно да отварамо различите прозоре који нам омогућавају поглед у различите позоришне куће, публика ће имати прилику да види представе: „Франк В“ („Франк Пети“), коју је по Диренмату у СНГ Марибор режирао Милош Лолић, загребачку „Легенду“ коју је по Крлежи у позоришту „Гавела“ режирао Иван Планинић, те „Јеванђеље по Ф. М. Достојевском“ Српског народног позоришта, у режији Јернеја Лоренција.

Овогодишњи ИНФАНТ – интернационални фестивал алтернативног и новог театра – педесети, јубиларни, почеће 1. септембра у Новом Саду, уводом у виду представе „Човјек висине“, док ће свој такмичарски део имати 8, 10. и 11. септембра.

Велики Фјодор, онај Достојевски, у сусрету са Јернејом Лоренцијем и глумцима Српског народног позоришта рекреирао је причу о смрти и паклу, али и Богу, смислу и нади… „Јеванђеље по Ф.М. Достојевском“ на програму је 10. септембра, од 19.30 сати. Ова представа сведочанство је изврсности глумачког израза, али и испитивања гледаочевог стрпљења, концентрисаности и – надасве – гледалачке пажње. Умемо ли да слушамо велике речи, оне тихо или гласно изговорене, има ли у нама снаге за такву храброст? Могу ли слике покренуте у мислима пробудити поново човека у нама? Ево прилике да проверимо – јесмо ли још увек људи, а право на то даје нам нада која провејава на крају, кроз један сан смешног човека“…

Крлежина „Легенда“ на програму је 11. септембра, од 19.30 сати. То је захтевни жанровски хибрид есеја и драмске поеме, постаје нови међаш играња Крлеже на нашим просторима. Управо тиме се кандидује као једна од најуспелијих представа на актуалним хрватским репертоарима, једногласна је хрватска критика. На извођачким станицама, од ранохришћанских катакомби до својеврсне „светлосне“ катедрале, кроз експресионистички театар идеја, синестезијских нагнућа, слика и атмосфере, пратићемо глумце ходницима Петроварадинске тврђаве… Обећавају нам моћног, модерног и узбудљивог Крлежу.

Карте за представе могу се купити на благајни Српског народног позоришта, у којем се играју представе. Само за представу „Легенда“, која се игра у ходницима Петроварадинске тврђаве, улаз је слободан.

У жирију 50. ИНФАНТ-а су: глумица Тања Пјевац, сценариста и редитељ Слободан Скерлић и драмски писац Дејан Дуковски.

У част награђених, 12. септембра, биће изведена представа „Последњи балкански вампир“

 

Човјек висине